вівторок, 29 жовтня 2013 р.


Україна обігнала Папуа Нову Гвінею у рейтингу легкості ведення бізнесу


У світовому рейтингу щодо легкості ведення бізнесу Doing Business-2014 Україна піднялася на 25 позицій: якщо в минулорічному звіті наша країна посіла 137 місце серед 185 досліджуваних держав, в цьому році - 112-е місце серед 189 учасників рейтингу.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства доходів і зборів України.

Зокрема, у щорічному дослідженні легкості ведення бізнесу Doing Business-2014, оприлюдненому Світовим банком сьогодні, 29 жовтня, зазначається, що бізнес в Україні став витрачати менше часу на сплату податків та експортно-імпортні операції: часові витрати на дотримання вимог податкового законодавства скоротися на 101 годину. Якщо у минулому році платник податків витрачав на податкові процедури 492 години на рік, то станом на 1 червня 2013 року – 390.
Експерти Світового банку відзначили, що скорочення часу стало можливим за рахунок спрощення декларацій для сплати ПДВ та єдиного соцвнеску, а також удосконалення системи електронного звітування. За оцінками дослідження, за рік податкова ставка в Україні знизилася з 55,4% до 54,9%, кількість платежів залишилася на рівні минулого року – 28.
Крім того, експерти Світового банку відзначили покращення митного адміністрування в Україні після запровадження нового Митного кодексу. У дослідженні вказується, що Україна зробила міжнародну торгівлю простішою за рахунок більш швидкого оформлення митних декларацій та зменшення фізичних оглядів товарів. Зокрема, час, необхідний для імпорту товарів в Україну, скорочено з 33 до 28 днів, експорту – з 30 до 29 днів. Для оформлення експорту необхідно 6 документів, імпорту – 8 документів.
Як підкреслив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, подальші зусилля Міністерства доходів і зборів будуть спрямовані на поглиблення «дебюрократизації». Зокрема, планується подальше спрощення декларації на прибуток, спрощення процедури подання декларації з ПДВ, подальше зближення бухгалтерського та податкового обліку, розвиток електронних сервісів. Вже з наступного року у платників не буде необхідності отримувати свідоцтво ПДВ та єдиного податку, що також спростить ведення бізнесу.
Також у планах міністерства - робота над зменшенням кількості періодів сплати ЄСВ і створення умов для переходу до сплати 1 раз на місяць (зараз - 2); надання персоніфікованних даних з ЄСВ 1 раз на рік, а не щомісяця, як зараз. Вже впроваджена можливість електронного звітування з ЄСВ, тепер міністерство спрямовує зусилля на популяризацію цієї форми звітності серед платників.
У митній сфері міністерство орієнтується на автоматизацію усіх процесів на митниці, підвищення ефективності системи аналізу ризиків, зниження впливу людського фактора, скорочення часу підготовки дозвільних документів.

(за повідомленням національної спілки журналістів України http://nsju.org)

Немає коментарів:

Дописати коментар